onsdag 29. oktober 2014

AK: Sporlek lyssetting

I forrige uke fikk vi i oppdrag å lyssette ulike gjenstander, vi lyssatte alt fra vinglass til kiwier og lærte å jobbe ut i fra en rekke ulike teknikker. På den første posten skulle vi lyssette et vinglass, for å få frem formene i glasset brukte vi indirekte motlys. Vi rettet lyskilden mot veggen for å få mykt lys, på denne måten fikk bildet en dus effekt og få kontraster. For å skape skyggepartier og dybde brukte vi to svarte A3-ark. Vi brukte mer eller mindre samme teknikk når vi lyssatte glass-statuetten, men måtte prøve oss litt mer frem med arkene for å få den ønskede effekten. Fremhevingen av formene var helt klart vanskeligere her, spesielt med tanke på den kantede toppen.

        


På den andre posten var oppgaven å lyssette kiwier, for å få dette til måtte vi bruke en glassplate, denne plasserte vi mellom to krakker slik at det var plass til å legge en hvit isoporplate under. Da vi skulle ta bilde fant vi ikke isoporplaten, og derfor ble bakgrunnen litt mørk... I tillegg brukte vi en blits som vi rettet ned mot bakken slik at lyset ble reflektert opp mot kiwiene. Lyset var også her indirekte.  


Da vi kom til den tredje posten skulle vi lyssette mikrofonpokalen, vi skulle her prøve å få fram teksten samtidig som hele pokalen skulle opplyses. For å få til dette satte vi opp hvite plater både rundt og over, på denne måten ble lyset reflektert. På denne posten fikk vi bruke en lampe med softbox, noe som skapte et filtrert lys. De hvite veggene spredde lyset og gjorde at det fordelte seg jevnt utover pokalen.


Nest siste post var å lyssette en spellemannspris, for å få ønsket effekt brukte vi her topunkts filtrert lysetting i tillegg til to hvite plater som reflektorer. Dette var kanskje en av de største utfordringene vi møtte på i løpet av sporleken, det var her spesielt vanskelig å få fram teksten på pokalen. Selv om vi brukte stativ ble ikke resultatet det beste. I ettertid ser jeg at vi heller burde plassert reflektoren foran objektet, på denne måten ville gjerne teksten kommet bedre frem og gjort den mer ensfarget.



På siste post skulle vi lyssette bestikk og tallerken, dette gjorde vi ved å bruke filtrert lys. Vi plasserte lyskilden over og relativt nært objektet og brukte en difuser foran kameraet. Ved å bruke difuseren fikk vi et mykt og behagelig lys i bildet.














onsdag 15. oktober 2014

Oppsummering og egenvurdering av fotohistorie

I løpet av denne perioden har jeg lært mye nytt, jeg har fått nye kunnskaper om fotohistorien, diverse kjente fotografer og piktorialismen. Det har vært en spennende periode hvor arbeidet har gått veldig fint. Jeg fant fort ut hva jeg ville ta bilder av og hadde derfor masse tid til redigering. I tillegg har jeg lært hvordan man legger på ulike lag på bildet i Photoshop, masketeknikk og burn tool.

Jeg syns jeg har arbeidet godt i forkant av fotograferingen med idémyldring og arbeidet effektivt både når det kommer til selve photoshoten og etterarbeidet. Jeg er fornøyd med resultatet, men ser i ettertid at jeg kunne planlagt antrekket til den ene personen i piktorialismebildet litt bedre slik at det ikke oppstod støy med tanke på det gammeldagse uttrykket jeg ønsket å formidle. Når det kommer til det andre bilde ville jeg gjerne endret på utsnittet, det skulle vært halvnært i stedet for halvtotalt for å fremme detaljene og intensiteten i bildet.

  

 

onsdag 1. oktober 2014

Fotohistorie

I dag har jeg redigert ferdig og levert inn bildene jeg tok i forbindelse med fotohistorieprosjektet.


Bilde inspirert av Irving Penn(1900-tallet)

Piktoralismen